Az akácméz színe világossárga de halványzöld árnyalatú is lehet. Illatán érződik az akácvirág illata, kevés virágport tartalmaz.
Az akácméz az egyik legértékesebb táplálék! A helyesen tárolt akácméz lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát.
A mézben a cukrokon kívül rengeteg értékes tápanyag található. Rendszeres fogyasztása minden formában ajánlott. Önmagában italok ízesítésére, valamint süteményekbe is használják. Íze nem túl karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel még csak ismerkedők számára is javasolt.
Fertőtlenítő hatása révén hasznos orvosság torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére. Nyugtató hatása miatt gyomorsav túltermelésből adódó emésztési zavarok gyógyítására is alkalmas. Kálciumban gazdag mézfajta, mészhiányos betegeknél ellensúlyozza az izomgyengeséget.