Információ
A Mézről
A méz jelentős része, 15-20 %-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők), a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok, vitaminok). A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscukor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanyagának kb. 90 %-át teszik ki. A legédesebbek azok a mézek, amelyekben sok a gyümölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek gyümölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42%, vagy annál több. Ennek a két cukorfajtának az aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor meggátolja a kristályosodást. Kristályosodáskor a méz víztartalma nem változik.
A méz
hasznos tulajdonságai
- szabályozza az anyagcserét
- növeli az immunitást
- javítja a vér összetételét
- segít megbirkózni az álmatlansággal
- energiát ad a testnek
- fontos ásványi anyagokat tartalmaz - K, Mg, Ca, P, Fe, Cu, Co, Si, Mn, Mo, J, Zn stb.
- 22 makro- és mikroelemet tartalmaz
- A, B1, B2, B3, B6, C vitamint és folsavat tartalmaz